Gęś na kwaśno
Gęś na kwaśno 4.54 out of 5 based on 282 voters.
Składniki:
- 0,25 l soku z kiszonej kapusty
- ½ wędzonej gęsi
- 2 cebule
- kilka ząbków czosnku
- porcja włoszczyzny
- liść laurowy
- kilka ziaren ziele angielskiego
- kilka ziaren jałowca
- tymianek
- sól
- pieprz
-
Mięso podzielić na porcje, które zalać wodą, wrzucić liść laurowy oraz ziele angielskie i gotować około 1 godziny.
Po tym czasie dodać cebulę, czosnek oraz pokrojoną włoszczyznę.
Doprawić do smaku solą oraz roztartym jałowcem.
Nadal trzymać na ogniu do miękkości mięsa, wówczas doprawić pieprzem i tymiankiem.
Wlać zakwas z kapusty i gotujemy kilka minut na dużym ogniu aby wywar mocno wrzał.
Zestawić z ognia i odstawić na co najmniej 2 dni.
- Szczegóły
- Kategoria: Gęś
- Opublikowano: środa, 27, październik 2010 08:31
- Bożena Stachera
- Drób
- Kurczak
- Udka z kurczaka
- Piersi z kurczaka
- Indyk
- Gęś
- Kaczka
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z kurczaka
- Kurczak Pieczony
- Kurczak nadziewany