Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Królik na słoninie

Składniki:

 

  • tuszka królika
  • 25 dag surowej słoniny
  • kawałek wędzonej słoniny
  • 75 dag ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 szkl. bulionu
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób wykonania:

  1. Tuszkę królika podzielić na porcje, które natrzeć solą, pieprzem oraz tymiankiem, wówczas wstaiwc na kilka godzin do lodówki.
    W między czasie słoninę pokroić plastry i ułożyć ją w naczyniu żaroodpornym.
    Następnie ziemniaki oraz cebulę pokroić w plasterki, które układamy na słoninie, oprószyć sola oraz pieprzem i ułożyć mięso, które przykrywamy plastrami ziemniaków.
    Resztę słoniny pokroić w kostkę i podsmażyć po czym polać nią ziemniaki.
    Podlać odrobiną bulionu i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny.

     

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *