Składniki:
- tuszka królika
- 25 dag surowej słoniny
- kawałek wędzonej słoniny
- 75 dag ziemniaków
- 2 cebule
- 1 szkl. bulionu
- tymianek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Tuszkę królika podzielić na porcje, które natrzeć solą, pieprzem oraz tymiankiem, wówczas wstaiwc na kilka godzin do lodówki.
W między czasie słoninę pokroić plastry i ułożyć ją w naczyniu żaroodpornym.
Następnie ziemniaki oraz cebulę pokroić w plasterki, które układamy na słoninie, oprószyć sola oraz pieprzem i ułożyć mięso, które przykrywamy plastrami ziemniaków.
Resztę słoniny pokroić w kostkę i podsmażyć po czym polać nią ziemniaki.
Podlać odrobiną bulionu i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny.