Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z królika

Duszony królik Bartka

Wyszukaj swój przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Dziś przepis na duszonego królika Bartka. Aby go wykonać będziesz potrzebować: nóg króliczych, czosnku, musztardy i rozmarynu. 
 

Składniki:

  • kilka króliczych nóg
  • 2 łyżki masła 
  • 3 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki musztardy 
  • 2 kieliszki białego wytrawnego wina
  • 400 ml kwaśnej śmietany (18%)
  • świeży rozmaryn
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz

Królik z gruszkami w ziołach

Składniki: 2 sprawione średniej  wielkości króliki 10 dkg margaryny 400 ml różowego wina 6 gałązek tymianku 6 gałązek rozmaryny ½ szklanki borówek 8 gruszek sól, pieprz  do smaku Sposób wykonania: Mięso pokroić na 8 kawałków, natrzeć solą  i pieprzem, obsmażyć na margarynie, wlać  wino, dodać zioła, piec w temperaturze 200 stopni C około 45 minut.…

Tuszka królika pieczona w folii na grillu

Składniki: 1 tuszka królika przecięta wzdłuż na połowę 5 dkg rozpuszczonego masła 4 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka pieprzu sól morska sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Tuszkę królika dokładnie umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, zrosić sokiem z cytryny. Dwa duże kawałki grubej folii aluminiowej posmarować masłem, ułożyć na nich połówki królika, gałązki rozmarynu, folię szczelnie…