Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Królik z grilla w pikantnym sosie

Składniki:

    • 4 nogi udka z królika
  • Sos:

    • ½ szklanki sosu sojowego
    • ¼ szklanki octu ryżowego
    • 1/2 łyżki posiekanego czosnku
    • 1/2 łyżeczki tartego imbiru
    • ½ szklanka wody
    • 1 szklanka mleka kokosowego
    • ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
    • ½ drobno posiekanej papryczki chili
    • 1 łyżeczka soku z limonki

Sposób przyrządzenia:
W rondlu wymieszać sos sojowy, ocet, czosnek, imbir, paprykę, chili, sok z limonki, wodę i ½ szklanki mleka kokosowego. Gotować powoli 5 minut. Do wrzącego sosu dodać mięso, dusić 20 minut. Udka wyłożyć na sito. Do pozostałego w rondlu sosu dodać ½ szklanki mleka kokosowego, podgrzewać aż objętość sosu zmniejszy się o połowę. Tak przygotowane udka po obsączeniu z sosu przełożyć na średnio gorący grill i piec obracając aż lekko się zarumienia. Do wrzącego sosu dodać kilka plastrów limonki. Udka ułożyć na półmisku wyłożonym liśćmi  sałaty, polać sosem i podawać.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *