Składniki:
-
- 4 nogi udka z królika
-
- ½ szklanki sosu sojowego
- ¼ szklanki octu ryżowego
- 1/2 łyżki posiekanego czosnku
- 1/2 łyżeczki tartego imbiru
- ½ szklanka wody
- 1 szklanka mleka kokosowego
- ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- ½ drobno posiekanej papryczki chili
- 1 łyżeczka soku z limonki
Sos:
Sposób przyrządzenia:
W rondlu wymieszać sos sojowy, ocet, czosnek, imbir, paprykę, chili, sok z limonki, wodę i ½ szklanki mleka kokosowego. Gotować powoli 5 minut. Do wrzącego sosu dodać mięso, dusić 20 minut. Udka wyłożyć na sito. Do pozostałego w rondlu sosu dodać ½ szklanki mleka kokosowego, podgrzewać aż objętość sosu zmniejszy się o połowę. Tak przygotowane udka po obsączeniu z sosu przełożyć na średnio gorący grill i piec obracając aż lekko się zarumienia. Do wrzącego sosu dodać kilka plastrów limonki. Udka ułożyć na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, polać sosem i podawać.