Składniki:
- 450 g pomidorów koktajlowych
- 3 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki cukru
- 70 g mięsa z królika
- 1 łyżka mąki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki orzeszków piniowych
- 150 ml rosołu z kurczaka
- 1 łyżka soku z cytrony
- 12 listków szałwii
- sól
- pieprz
- 3 łyżki masła
- 100 g greckiego ciasta filo
Sposób wykonania;
Pomidorki ułożyć na blasze po czym skropić je oliwą i posypać cukrem.
Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 30 minut.
W między czasie na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebule i czosnek po czym dodać orzeszki i smażyć jeszcze minutę.
Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego a na patelnię wlać resztę oliwy i smażyć mięso oprószone mąką z obu stron około 5-10 minut.
Wówczas wlać wywar oraz sok z cytryny.
Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 3 minuty po czym przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego.
Na mięsie ułożyć pieczone pomidorki.
Całość posypać szałwią i oprószyć solą oraz pieprzem.
Natomiast ciasto posmarować masłem i pokroić na paski, które rozłożyć na wierzchu zapiekanki.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 30 minut.