Składniki:
- 1 kurczak
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- skórka z 1 cytryny
- 1 liść laurowy
- 10 ziarenek pieprzu
- 3 cebule
- 155 g masła
- 55 g mąki
- 150 ml mleka
- sól
- pieprz
- 25 g greckiego sera kefalotiri
- 3 jajka
- 225 g greckiego ciasta filo
Sposób wykonania:
Do garnka włożyć kurczaka, dodać marchewkę pokrojoną na plastry, połówki cebuli, seler pokrojony w plastry, liść laurowy, skórkę z cytryny oraz pieprz w ziarenkach.
Gotować na małym ogniu około 1 godziny.
Po tym czasie kurczaka wyjąć a wywar ponownie zagotować i trzymać na ogniu aby zostało mniej więcej 600 ml płynu.
Wówczas wywar przecedzić i odstawić.
Natomiast kurczaka podzielić na małe kawałki usuwając kości oraz skórę.
Następnie na 55 g rozgrzanego masła przesmażyć posiekaną cebulę po czym dodać mąkę.
Przesmażyć, cały czas mieszając i rozprowadzić wywarem oraz mlekiem.
Doprowadzić do wrzenia i cały czas mieszając trzymać na ogniu do zgęstnienia sosu.
Wówczas zdjąć z ognia , wrzucić kurczaka i odstawić do ostygnięcia po czym dodać ser i jajka, wymieszać.
Kawałkiem masła posmarować naczynie żaroodporne, pozostałym nasmarować płaty ciasta.
Ułożyć jeden płat na dnie ciasta, rozłożyć na nim część kurczaka, przykryć drugim i tak do skończenia składników.
Ostatnią warstwa powinno być ciasto, które ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 5 minut.