Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml wytrawnego białego wina
- 400 g pomidorów z puszki w zalewie
- szczypta cukru
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 4 filety dorsza
- sok z ½ cytryny
- 1/3 zkl okruchów suchej bułki
- natka pietruszki
Sposób wykonania:
Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebule oraz czosnek, wówczas wlać wino, dodać pomidory razem z zalewą, natkę, cukier oraz sól i pieprz do smaku.
Doprowadzić do wrzenia i gotować około 30 minut.
W między czasie filety przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Skropić je sokiem z cytryny po czym zalać je sosem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 10-15 minut.
Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 220 stopni, posypać wierzch okruchami chleba i piec kolejne 15 minut.
Przed podaniem udekorować natką pietruszki.