Czerwona pasta curry
Czerwona pasta curry4.72 out of 5 based on 308 voters.
Składniki:
-
- 30 suszonych, czerwonych papryczek chili
- 1 łyżka soli
- 4 ząbki czosnku
- 3 końcowe, nie zdrewniałe odcinki palczatki cytrynowej
- 3 łyżki pasty krewetkowej
- szczypta kurkumy
Sposób przyrządzenia:
Aby przygotować domowym sposobem pastę curry niezbędny jest mikser, duży młynek do kawy lub w ostateczności moździerz. Używanie moździerza powoduje jednak że wykonanie wymaga sporego wysiłku . Rozpoczynamy od zmielenia papryczek chili z solą. Należy wykonać tę czynność bardzo starannie aby uzyskać jednorodną, pylistą substancję. Następnie dodajemy pokrojone ząbki czosnku i powtarzamy czynność mielenia aż uzyskamy jednolitą pastę. Teraz dodajemy pozostałe składniki i mielimy w mikserze czy tez w młynku aż wszystkie składniki się połączą a rozcierając pastę między palcami nie wyczujemy żadnych grudek.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor Krystyna
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: poniedziałek, 26, czerwiec 2006 00:00
- Krystyna
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny