Składniki:
-
- 30 suszonych, czerwonych papryczek chili
- 1 łyżka soli
- 4 ząbki czosnku
- 3 końcowe, nie zdrewniałe odcinki palczatki cytrynowej
- 3 łyżki pasty krewetkowej
- szczypta kurkumy
Sposób przyrządzenia:
Aby przygotować domowym sposobem pastę curry niezbędny jest mikser, duży młynek do kawy lub w ostateczności moździerz. Używanie moździerza powoduje jednak że wykonanie wymaga sporego wysiłku . Rozpoczynamy od zmielenia papryczek chili z solą. Należy wykonać tę czynność bardzo starannie aby uzyskać jednorodną, pylistą substancję. Następnie dodajemy pokrojone ząbki czosnku i powtarzamy czynność mielenia aż uzyskamy jednolitą pastę. Teraz dodajemy pozostałe składniki i mielimy w mikserze czy tez w młynku aż wszystkie składniki się połączą a rozcierając pastę między palcami nie wyczujemy żadnych grudek.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor Krystyna