Bigos po szwedzku
Bigos po szwedzku4.59 out of 5 based on 92 voters.
Składniki:
- 1 kg wędzonej wieprzowiny ( boczek, żeberka…)
- ½ kg białej drobno skrojonej kapusty
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 obrane i pokrojone w pół plastry cebule
- 1 obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone jabłko
- 2 szklanki białego wina
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka kominku
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
W dużym rondlu podsmażyć pokrojone w kostkę mięso wieprzowe (dodać smalcu jeśli to konieczne) Przyrumienione mięso wyjąć i odłożyć. Do rondla dodać cebulę, podsmażyć na złoty kolor, dodać kapustę i mięso, dusić pod przykryciem 10 minut. Kiszoną kapustę wypłukać, obsączyć na durszlaku. Dodać do rondla, wlać wino, przyprawić, wymieszać i dusić mieszając przez około 1 godzinę.
- Szczegóły
- Kategoria: Półmięsne
- Opublikowano: sobota, 12, maj 2007 01:00
- Daga