Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bigos po szwedzku

Składniki:

  • 1 kg wędzonej wieprzowiny ( boczek, żeberka…)
  • ½ kg białej drobno skrojonej kapusty
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 obrane i pokrojone w pół plastry cebule
  • 1 obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone jabłko
  • 2 szklanki białego wina
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka kominku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
W dużym rondlu podsmażyć pokrojone w kostkę mięso wieprzowe (dodać smalcu jeśli to konieczne) Przyrumienione mięso wyjąć i odłożyć. Do rondla dodać cebulę, podsmażyć na złoty kolor, dodać kapustę i mięso, dusić pod przykryciem 10 minut. Kiszoną kapustę wypłukać, obsączyć na durszlaku. Dodać do rondla, wlać wino, przyprawić, wymieszać i dusić mieszając przez około 1 godzinę.
 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *