Składniki:
- 1 duży lub 2 mniejsze filety z pangi ze skórą (łososia, sandacza…)
- 2 łyżki obsączonego z zalewy zielonego pieprzu
- mąka
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka obsączonych z zalewy kaparów
- sok z 1 cytryny
- sól, biały pieprz mielony
Sposób przyrządzenia:
Rybę umyć, dokładnie osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Mąkę rozsypać na blacie kuchennym i obtoczyć w niej filet, nadmiar strząsnąć. Na dużej patelni rozgrzać olej i jedną łyżkę masła. Usmażyć na nim rybę (skórą na dół) aż do momentu zezłocenia się skórki. Ostrożnie aby się nie rozpadła przełożyć rybę na gorący półmisek. Na małej patelni rozgrzać resztę masła, dodać kapary, pieprz i sok z cytryny, chwilę gotować. Uzyskanym sosem polać rybę i podawać.