Składniki:
• 150 g pieczarek
• 1 marchewka
• 1 pietruszka
• 500 g wędzonego boczku
• 100 g szynki
• 100 g kiełbasy
• 100 g pieczonego schabu
• 2 szkl. żuru
• 1,5 l wody
• 4 jajka ugotowane na twardo
• ½ szkl. śmietany
• sól
• pieprz
Sposób wykonania:
- Boczek ugotować po czym go odcedzić a do wywaru dodać pokrojone pieczarki, marchewkę oraz pietruszkę, doprowadzić do zagotowania i trzymać na ogniu ok. 30 min, wówczas wlać żur i doprawić do smaku solą, pieprzem i ponownie zagotować.
Następnie dodać śmietanę, boczek pokrojony w cienkie paski, schab, szynkę i kiełbasę.
Całość dokładnie wymieszać i przed podaniem włożyć jeszcze połówki jajek.Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Podkomorze