Składniki:
- 500 g zielonych szparagów
- 300 g makaronu wstążki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka cukru
- 4 szalotki
- 3-4 ząbki czosnku
- sok z ½ cytryny
- 400 ml bulionu rybnego
- 60 g śmietanki kremówki
- 250 g ugotowanych krewetek
- 2 łyżki ziaren czerwonego pieprzu
- sól
Sposób wykonania:
- Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
W między czasie pokroić szparagi na mniejsze kawałki, które wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem.
Oprószyć je cukrem i smażyć ok. 1 min. wówczas dodać posiekane szalotki, czosnek, sok z cytryny, bulion oraz śmietankę.
Całość dokładnie wymieszać i pozostawić na ogniu przez chwilę po czym dodać krewetki, wymieszać i podgrzewać jeszcze przez kilka minut.
Doprawić do smaku solą oraz czerwonym pieprzem.
Miękki makaron odcedzić, ułożyć na talerzach i polać sosem.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze