Składniki:
- 2 duże słodkie ziemniaki
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki dobrej tartej bułki
- ½ melona pociętego na drobne paseczki
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki majonezu
- sól, pieprz do smaku
- 1 małży przegrzebek
- sok z cytryny
- mieszanka sałat
Sposób przyrządzenia:
Słodkie ziemniaki dokładnie umyć, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minuty, schłodzić, odłożyć. Na patelni rozgrzać część oliwy, dodać pokrojone ziemniaki, smażyć aż się przyrumienią, dodać masło i tartą bułkę, obsmażyć aż się bułka zezłości. Do tak przygotowanych ziemniaków dodać ocet balsamiczny i majonez, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, dodać paseczki melona, ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać pozostałą część oliwy, dodać mięso przegrzebek, sól i pieprz, smażyć 1 minutę, dodać sok z cytryny do smaku, wymieszać. W muszlach małży skomponować na liściach sałaty kopczyk z przygotowanych składników i podawać.