Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Łosoś w porach Weroniki P

Składniki:

  • 6 dzwonków łososia
  • 5 porów
  • 1/4 l. rybnego wywaru
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 3 łyżki białego wytrawnego wermutu
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru

    Sposób wykonania:
    Pory pokroić na grube plasterki, włożyć je do naczynia żaroodpornego po czym oprószyć je solą oraz pieprzem i zalać połową wywaru rybnego.
    Następnie wstawić pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10 minut.
    W miedzy czasie pozostały wywar wymieszać razem ze śmietaną wermutem i doprawić odrobiną soli oraz pieprzu.
    Dzwonka łososia obsmażyć na rozgrzanym maśle, po czym przełożyć je do naczynia z porami, dusić około 5 minut pod przykryciem.
    Sos z pieczenia z łososia wymieszać z wcześniej przygotowanym sosem trzymać na ogniu do zgęstnienia.
    Przed podaniem ułożyć łososia na półmisku, obłożyć porami i polać sosem.

    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *