Składniki:
- 6 dzwonków łososia
- 5 porów
- 1/4 l. rybnego wywaru
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 3 łyżki białego wytrawnego wermutu
- masło
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
Sposób wykonania:
Pory pokroić na grube plasterki, włożyć je do naczynia żaroodpornego po czym oprószyć je solą oraz pieprzem i zalać połową wywaru rybnego.
Następnie wstawić pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10 minut.
W miedzy czasie pozostały wywar wymieszać razem ze śmietaną wermutem i doprawić odrobiną soli oraz pieprzu.
Dzwonka łososia obsmażyć na rozgrzanym maśle, po czym przełożyć je do naczynia z porami, dusić około 5 minut pod przykryciem.
Sos z pieczenia z łososia wymieszać z wcześniej przygotowanym sosem trzymać na ogniu do zgęstnienia.
Przed podaniem ułożyć łososia na półmisku, obłożyć porami i polać sosem.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P