Składniki:
- 0,5 kg wołowiny
- 100 g golonki
- 1 kg kaczki
- 2 l wody
- pęczek zieleniny: natka pietruszki, por, nać selera
- 6 łyżek masła
- 2 żółtka
- ½ szkl. śmietanki
- ½ szkl. kaszy perłowej
- sól
Sposób wykonania:
- Wołowinę i golonkę zalać wodą i zagotować 3 razy potem odszumować i dodać kaczkę oraz zieleninę.
Doprawić do smaku solą i gotować do miękkości mięsa, wówczas bulion przecedzić a mięso oddzielić od skóry i kości i zmiksować razem z masłem.
W między czasie ugotować kasze po czym również ją zmiksować i wymieszać z drobiowym puree.
Następnie dodać 2 żółtka i śmietanę rozprowadzona bulionem.
Dokładnie wymieszać, podgrzać ale już nie gotować.Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Ewa