Składniki:
- 30 dkg filetów szczupaka
- 3 łyżki dobrego masła
- 1 cebula
- ½ pietruszki
- ½ marchewki
- 2 marynowane ogórki
- 4 łyżki śmietany
- 1 liść laurowy
- sól, biały pieprz
- 1 litr bulionu rybnego
Sposób przyrządzenia:
Bulion doprowadzić do wrzenia, dodać liść laurowy, 2 łyżki masła, przyprawić. Zmniejszyć płomień i do powoli wrzącego wywaru dodać poporcjowany filet z ryby. Gotować powoli przez 3 – 4 minut. Ostrożnie wyjąć rybę, odłożyć w ciepłe miejsce, a do wywaru dodać pokrojone w kostkę ogórki. Na patelni rozgrzać resztę masła, dodać pokrojone w drobną zapałkę pietruszkę, marchew, cebulę, dusić kilka minut, dodać do wywaru, gotować 30 minut. Szczaw wypłukać, drobno posiekać, dodać do wywaru i dogotować jeszcze 10 minut. Podawać zabielone śmietaną.