Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa wigilijna ze szczupaka

Składniki:

    • 30 dkg filetów szczupaka
    • 3 łyżki dobrego masła
    • 1 cebula
    • ½ pietruszki
    • ½ marchewki
    • 2 marynowane ogórki
    • 4 łyżki śmietany
    • 1 liść laurowy
    • sól, biały pieprz
    • 1 litr bulionu rybnego


    Sposób przyrządzenia:
    Bulion doprowadzić do wrzenia, dodać liść laurowy, 2 łyżki masła, przyprawić. Zmniejszyć płomień i do powoli wrzącego wywaru dodać poporcjowany filet z ryby. Gotować powoli przez 3 – 4 minut. Ostrożnie wyjąć rybę, odłożyć w ciepłe miejsce, a do wywaru dodać pokrojone w kostkę ogórki. Na patelni rozgrzać resztę masła, dodać pokrojone w drobną zapałkę pietruszkę, marchew, cebulę, dusić kilka minut, dodać do wywaru, gotować 30 minut. Szczaw wypłukać, drobno posiekać, dodać do wywaru i dogotować jeszcze 10 minut. Podawać zabielone śmietaną.  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *