Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4-6 łyżek oliwy
- 75 g wędzonej słoniny
- 35 g pszenicy
- 1 por
- 1 łodyga selera
- 300 g białej suchej fasoli
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Na połowie oliwy obsmażyć słoninę pokrojoną w kostkę, w trakcie dodając posiekaną cebulę, czosnek, seler oraz por.
Całość wymieszać i dodać jeszcze pszenice, która powinna moczyć się w wodzie przez całą noc.
Trzymać na ogniu ok. 5 minut.
W między czasie ugotować fasolę w osolonej wodzie po czym 2/3 zmiksować na gładką masę i dodać do pozostałych składników.
Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze ok. 45 minut, w trackie dolewając odrobinę wody.
Na 5 minut przed końcem gotowania dodać pozostałą fasolę.
Przed podaniem skropić oliwą.Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Natalia Sz