Składniki:
- 500 g ciecierzycy
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 kartofel
- pęczek pietruszki
- łyżka zmielonej kolendry
- łyżeczka kminku
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżeczki drożdży w proszku
- 500 ml oleju
Sposób wykonania:
- Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia odcedzić i zmiksować razem z cebulą, czosnkiem, kartoflem oraz pietruszką.
Następnie dodać oregano, kolendrę, kminek, mąkę, drożdże oraz sól i pieprz do smaku.
Całość ponownie dokładnie ponownie zmiksować aby powstała gadka masa, którą odstawić na 2-3 godziny.
Po tym czasie z naszej masy formować małe krokiety, które usmażyć na rozgrzanym oleju.Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Olga