Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zawiesista zupa jarzynowa

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki drobno posiekanej cebuli
  • 1 szklanka pokrojonych łodyg selera naciowego
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 szklanki bulionu mięsnego
  • 4 szklanki pokrojonych pomidorów (obrane ze skóry)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 8 szklanek mrożonego lub Świerzego mixu jarzynowego takich jak marchew, kukurydza, fasolka szparagowa, zielony groszek, ziemniaki, cukinia i inne wg wyboru

Sposób przyrządzenia:
W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć 5 minut mieszając. Dodać bulion, pomidory i koncentrat pomidorowy i powoli gotować około 20 minut. Dodać mix warzywny, doprowadzić do wrzenia i powoli gotować około 25 minut, rozcieńczyć wrzątkiem do pożądanej gęstości. Przyprawić i jeszcze chwilę gotować. Podawać z  dodatkiem kwaśnej śmietany i posiekanej zieleniny.
Zdziwi Was pewnie że podałam skład na tak dużą porcję. Otóż zupa ta znakomicie nadaje się do zamrażania. Zamrożona w odpowiednio dużych, dokładnie umytych, plastikowych pojemnikach może być przechowywana do 30 dni.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *