Składniki:
- 4 litry nie odtłuszczonego mleka wiejskiego (w oryginale owcze i kozie)
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 3 łyżki jogurtu (ideałem byłby jogurt grecki)
- podpuszczka w ilości wg instrukcji na opakowaniu
- sól i kminek do smaku
Sposób przyrządzenia:
Wymieszać mleko ze śmietaną, podgrzać do temperatury 35 stopni C uważając aby mleka nie przypalić. Do ciepłego mleka dodać jogurt, odstawić na 1 godzinę. Jeśli używamy podpuszczki w tabletkach rozpuścić ją w minimalnej ilości wody i dodać do mleka, wymieszać. Tak przygotowane mleko pozostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin. Po tym czasie ostrożnie zlać powstałą maślankę, a osadzony na dnie naczynia twaróg pokroić nożem w kostkę o boku około 1 cm. Durszlak lub duże sito wyłożyć czystą lnianą ściereczką, wyłożyć na nią ser, przykryć, odstawić na 2 godziny. Gdy reszta serwatki obcieknie, podnieść tkaninę trzymając ją za 4 rogi, lekko wycisnąć ser, przełożyć do miski. Do tak przygotowanego sera dodać sól i kminek (lub inne przyprawy) wymieszać delikatnie rozcierając łyżką grudki. Odstawić ser do czasu aż ustali się smak.