Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyk z udek kurczaka grillowany

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
  • sok z 4 cytryn
  • ½ łyżeczki szafranu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pokruszona suszona patyczka chili
  • 1 posiekana drobno cebula
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • ½ szklanki gorącej wody

Sposób przyrządzenia:
Do gorącej wody dodać szafran, wymieszać, odstawić aby wystygła. Z umytych i osuszonych udek usunąć skórę, wytrybować delikatnie kości, każde podzielić na 3 części. W misce wymieszać mięso, sól, pieprz, paprykę, oliwę, cebulę i pietruszkę, odstawić na 30 minut, dodać wodę z szafranem, ponownie wymieszać, odstawić na 12 godzin. Tak przygotowane mięso obsączyć z marynaty i nabijać na drewniane, wcześniej namoczone w wodzie, szpadki. Piec na dobrze nagrzanym grillu odwracając i zraszając marynatą przez około 20 minut. Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *