Składniki:
- 1 kg udek z kurczaka
- sok z 4 cytryn
- ½ łyżeczki szafranu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pokruszona suszona patyczka chili
- 1 posiekana drobno cebula
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- ½ szklanki gorącej wody
Sposób przyrządzenia:
Do gorącej wody dodać szafran, wymieszać, odstawić aby wystygła. Z umytych i osuszonych udek usunąć skórę, wytrybować delikatnie kości, każde podzielić na 3 części. W misce wymieszać mięso, sól, pieprz, paprykę, oliwę, cebulę i pietruszkę, odstawić na 30 minut, dodać wodę z szafranem, ponownie wymieszać, odstawić na 12 godzin. Tak przygotowane mięso obsączyć z marynaty i nabijać na drewniane, wcześniej namoczone w wodzie, szpadki. Piec na dobrze nagrzanym grillu odwracając i zraszając marynatą przez około 20 minut. Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.