Składniki:
- 30 dag wątróbek drobiowych (najlepsze z indyka)
Marynata:
- 2 ząbki czosnku
- pieprz czarny
- kilka jagód jałowca
- łyżka majeranku
- olej- parę łyżek
- 1 łyżka octu
Sposób przyrządzenia:
Poprzedniego dnia wymieszać składniki marynaty i włożyć w to umyte wątróbki na noc do lodówki.
Dodatki: pure z jabłek 30 dag kwaśnych jabłek, najlepsza szara reneta/ antonówka- udusić na puree z łyżka majeranku, dodać łyżkę soku z cytryny, żeby nie ściemniało duszona cebula: na oleju udusić dwie spore cebule pokrojone w krążki
Wykonanie: Wątróbki upiec na grillu, ruszcie, ostatecznie na patelni teflonowej, dodatek tłuszczu jest niepotrzebny gdyż olej jest w marynacie. Piec krótko- tak żeby wątróbki nie były surowe, a były miękkie i soczyste. Podawać z ciepłym pure jabłkowym i duszona cebulą. Dobrym dodatkiem są pieczone ziemniaki w mundurkach. Wątróbki każdy soli sobie sam na talerzu.