Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa cielęcego
- 2 obrane, drobno pokrojone cebule
- 2 łyżki posiekanego czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 2 szklanki tartej bułki
- 2 lub 3 jajka
- 6 łyżek keczupu
- 1 łyżka musztardy
- 1,5 łyżeczki soli
- 1.2 łyżeczki mielonego pieprzu
- posiekana bazylia i tymianek, do smaku
Farsz:
- 1 duża, czerwona papryka
- 1 łyżka oliwy
- 10 dkg młodych listków szpinaku
Sposób przyrządzenia:
Paprykę opiec w piekarniku, wyjąć, włożyć do woreczka, szczelnie zamknąć. Po 10 minutach paprykę obrać ze skóry, przekroić na połowę, usunąć nasiona, pokroić w paski o szerokości 1 cm. W rondlu rozgrzać 1 łyżeczkę oliwy, dodać szpinak, dusić kilka minut mieszając, przyprawić, wyłożyć na miseczkę.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Do miski wyłożyć cebulę i czosnek, dodać cielęcinę i pozostałe składniki, dokładnie wyrobić na pulchną masę. Do odpowiednio dużej, nasmarowanej tłuszczem blaszki do pieczenia nałożyć połowę masy mięsnej, wykonać za pomocą łyżki wzdłużne wgłębienie ułożyć w nim szpinak i paski papryki, przykryć resztą masy mięsnej, lekko docisnąć dłonią. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C przez 50 minut. Znakomicie smakuje na zimno i na gorąco.