Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Blok cielęcy z kolorowym farszem

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa cielęcego
  • 2 obrane, drobno pokrojone cebule
  • 2 łyżki posiekanego czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 szklanki tartej bułki
  • 2 lub 3 jajka
  • 6 łyżek keczupu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1.2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • posiekana bazylia i tymianek, do smaku

Farsz:

  • 1 duża, czerwona papryka
  • 1 łyżka oliwy
  • 10 dkg młodych listków szpinaku


Sposób przyrządzenia:

Paprykę opiec w piekarniku, wyjąć, włożyć do woreczka, szczelnie zamknąć. Po 10 minutach paprykę obrać ze skóry, przekroić na połowę, usunąć nasiona, pokroić w paski o szerokości 1 cm. W rondlu rozgrzać 1 łyżeczkę oliwy, dodać szpinak, dusić kilka minut mieszając, przyprawić, wyłożyć na miseczkę.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Do miski wyłożyć cebulę i czosnek, dodać cielęcinę i pozostałe składniki, dokładnie wyrobić na pulchną masę. Do odpowiednio dużej, nasmarowanej tłuszczem blaszki do pieczenia nałożyć połowę masy mięsnej, wykonać za pomocą łyżki wzdłużne wgłębienie ułożyć w nim szpinak i paski papryki, przykryć resztą masy mięsnej, lekko docisnąć dłonią. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C przez 50 minut. Znakomicie smakuje na zimno i na gorąco.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *