Składniki:
• 1kg 20 dag selera naciowego
• 1 cebula
• 7 dag masa
• ¼ l rosołu
• 2 łyżki soku z cytryny
• 4 łyżki śmietany
• 4 dag startego sera
• sól
• biały pieprz
Sposób wykonania:
Selera obrać i pokroić na 6 cm kawałki.
Cebulę posiekać i zeszklić na połowie masła, wówczas dodać selery i trzymać na ogniu ok. 5 min. po czym wlać rosół i pozostawić na ogniu kolejne 15 min.
Następnie selery odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Polać śmietaną wymieszaną z solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Posypać jeszcze starym serem oraz grudkami masła.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 10 min.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania Wszelakie" przez Halina Duda