Składniki:
• 1 cukinia
• łyżka soku z cytryny
• 1 szkl. orzechów
• pęczek cebuli dymki
• 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Sos:
• 2-3 ząbków czosnku
• łyżeczka musztardy
• łyżka soku z cytryny
• 3-4 łyżki oleju
• sól
• pieprz
• szczypta cukru
Sposób wykonania:
Czosnek rozetrzeć z solą po czym dodać resztę składników sosu i dokładnie wymieszać, schłodzić w lodówce.
W między czasie cukinię gotować 2-3 min w osolonym wrzątku po czym ją odcedzić, przelać zimną wodą i pokroić na cienkie słupki ( nie obierać), które skropić sokiem z cytryny.
Dodać posiekaną dymkę oraz rzeżuchę, wymieszać i polać sosem.
Przed podaniem posypać posiekanymi orzechami.
Przepis został nadesłany na konkurs"Dania Wszelakie" przez Omek