Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka ze szczupaka i kiszoną kapustą

Składniki:

  • 1 kg szczupaka
  • 800 g kiszonej kapusty
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • ½ szkl. tartej bułki
  • 1 szkl. śmietany
  • 100 g startego żółtego sera

Sposób wykonania:

  1. Kapustę kiszoną poszatkować po czym zalać ją wodą i gotować do miękkości.
    W między czasie usunąć z szczupaka ości po czym oprószyć go solą i pokroić na kawałki.
    Następnie zanurzyć rybę w roztrzepanym jajku, potem obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym maśle.
    Miękka kapustę odcedzić i ułożyć warstwę w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem
    Na kapuście rozłożyć rybę, posypać kawałeczkami masła oraz połową startego sera.
    Polać całość śmietaną i przykryć resztą kapusty oraz posypać jeszcze serem.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 1 godzinę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *