Składniki:
- 10 dag maki pszennej
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- ½ szkl. musu z jabłek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 gruszki
- 4 jajka
- sok z cytryny
- ½ l jogurtu
- 2 łyżki żelatyny
Sposób wykonania:
- Oddzielić żółtka od białek po czym żółtka utrzeć z dodatkiem odrobiny ciepłej wody.
Następnie białka ubić na sztywną pianę, mus podgrzać i wszystko dodać do żółtek.
Całość delikatnie mieszać dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Przelać ciasto do tortownicy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut.
W między czasie obrać gruszki, pokroić je na ćwiartki, które skropić sokiem z cytryny.
Następnie zalać gruszki wodą i ugotować po czym część zmiksować i dodać do powstałego musu rozpuszczoną żelatynę.
Gdy masa zacznie tężeć dodać jogurt.
Całość dokładnie wymieszać i przełożyć tort gruszkową masą.
Górę udekorować pozostałymi gruszkami.