Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tort jogurtowy z gruszkowym nadzieniem

 

Składniki:

  • 10 dag maki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • ½ szkl. musu z jabłek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 gruszki
  • 4 jajka
  • sok z cytryny
  • ½ l jogurtu
  • 2 łyżki żelatyny

 

 

Sposób wykonania:

  1. Oddzielić żółtka od białek po czym żółtka utrzeć z dodatkiem odrobiny ciepłej wody.
    Następnie białka ubić na sztywną pianę, mus podgrzać i wszystko dodać do żółtek.
    Całość delikatnie mieszać dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Przelać ciasto do tortownicy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut.
    W między czasie obrać gruszki, pokroić je na ćwiartki, które skropić sokiem z cytryny.
    Następnie zalać gruszki wodą i ugotować po czym część zmiksować i dodać do powstałego musu rozpuszczoną żelatynę.
    Gdy masa zacznie tężeć dodać jogurt.
    Całość dokładnie wymieszać i przełożyć tort gruszkową masą.
    Górę udekorować pozostałymi gruszkami.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *