Składniki:
- 1 duża puszka pomidorów,
- 1 cebula,
- 2 łyżki oleju,
- 20 dag ryżu,
- szczypta mielonego szafranu, 1
- kostka bulionowa (na 1/2 l wody),
- 30 dag piersi z kurczaka,
- 20 dag nasion pinii,
- 5 dag rodzynków,
- 1 łyżka masła,
- 10 dag startego żółtego sera,
- sól, mielony kminek i pieprz do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Pomidory odcedzić, zatrzymując przy tym sok. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, po czym zeszklić ją w jednej łyżce oleju, dodać ryż i szafran. Do soku z pomidorów dodać tyle wody aby uzyskać ok. 400 ml płynu, wymieszać z rozdrobnioną kostką bulionowa, Dodać do ryżu i moczyć ok. 20 minut. W tym czasie umyć i osuszyć filety z kurczaka. Pokroić w paski. Rozgrzać resztę oleju i podsmażyć na nim mięso. Dodać nasiona pinii, rodzynki, doprawić kminkiem, solą i pieprzem, a następnie wszystko schłodzić. Pomidory grubo pokroić, oddzielając przy tym szypułki. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i wypełnić ryżem wymieszanym z pomidorami i mięsem. Posypać serem i piec przez ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C.