Skład:
- 1czerstwa bułeczka
- 1główka kapusty włoskiej
- 1cebula
- 1ząbek czosnku
- 50dag mięsa mielonego
- 1jajko
- 10dag śmietany kremówki
- 4gałązki tymianku
- 30dag plasterków wędzonego boczku.
Sposób przyrządzenia:
Bułeczkę namoczyć w wodzie.Wyciąć głąb z kapusty i pojedynczo zdjąć liście.Obgotować je (5 min.)w osolonej wodzie.Wyjąć,osączyć. Odciśniętą bułeczkę wymieszać z mięsem,posiekaną cebulą i czosnkiem.Przyprawić posiekanym tymiankiem,solą i pieprzem. Spód formy wyłożyć boczkiem(7 plasterków odłożyć).Na nim ułożyć warstwę liści kapusty.Oprószyć solą i pieprzem.Przykryć połową masy mięsnej,a tę warstwą kapusty.Ponownie przyprawić.Wyłożyć resztę mięsa,przykryć kapustą i plasterkami boczku. Całość przykryć folią aluminiowa i zapiekać 90min. w temp. 150 stopni. Po 60min. usunąć folię.Dopiec,a następnie piecz jeszcze 15min. w temp. 200 stopni.