Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatki, porady praktyczne – wyszperane w internecie

Sałatki spełniają w odżywianiu ważną rolę ze względów zdrowotnych, a także smakowych.
Do ich sporządzenia można wykorzystać różne składniki. Wystarczy je odpowiednio rozdrobnić, skomponować kolorystycznie i smakowo, uzupełnić sosem, przyprawami i odrobiną fantazji. Podstawowe składniki to ryż, makaron, ziemniaki, fasolka, groszek czy kukurydza. Równie ważne są produkty urozmaicające smak: wszelkie warzywa, jaja, wędliny, kurczak, ryba oraz dodatki nadające sałatce aromat (np. ananas, brzoskwinia, papryka, zielenina).
Do przyprawiania sałatek oraz uszlachetniania ich smaku używa się świeżych bądź suszonych ziół (np. bazylia, koperek, estragon, majeranek, zielona pietruszka). Prawidłowo użyte zioła pozwalają na dodanie mniejszej ilości soli, a ich kombinacja nadaje sałatce szczególnego waloru smakowego i zapachowego. Sałatka może nabrać interesującego smaku również dzięki przyprawom i artykułom korzennym (np. curry, imbir, kapary, kminek, chrzan, pieprz).

 


Ponieważ oczy również biorą udział w jedzeniu duże znaczenie ma ładne, barwne udekorowanie sałatki. Jest to prawdziwe pole do popisu własnej fantazji.

Oto przykłady dekoracji:
sałatki z żółtego sera – dekorujemy plasterkami banana, pomarańczy, cząstkami grejpfruta, mandarynki, kawałkami gruszki, ananasa, orzechami, migdałami. Można je podawać w połówkach wydrążonych melonów lub jabłek.

sałatki z ryby – można je przybrać paseczkami papryki, plasterkami cytryny, jajek, ogórka, krążkami cebuli, zwiniętymi paseczkami wędzonego łososia. Mogą być jako przekąski podawane w szklankach koktajlowych lub np. w muszlach.

sałatki z wędlin – przyozdabia się ósemkami lub plasterkami pomidora, plasterkami świeżego lub konserwowego ogórka, pistacjami.

sałatki z mięsa – dekorujemy krążkami cebuli, pomidorami koktajlowymi, posiekanymi ziołami lub ugotowanym na twardo, posiekanym żółtkiem z jajka. Sałatki z mięsa i wędlin podaje się w połówkach wydrążonych mięsistych pomidorów.

sałatki z ziemniaków – można przybrać plasterkami salami, zieloną pietruszką, świeżą rzeżuchą, rzodkiewkami, ósemkami jajka lub plasterkami ogórka.

sałatki z makaronu i ryżu – dekoruje się peperoni, świeżymi ziołami, cząstkami owoców (np. brzoskwiń, mandarynek, jabłek, gruszek), plasterkami surowych pieczarek (uprzednio należy skropić j kilkoma kroplami soku z cytryny!)

Wszelkie sałatkowe przepisy dobrze jest traktować jako inspirację i wprowadzać w nich zmiany według własnych pomysłów, upodobań i możliwości.

Kilka porad:
Warzywa do sałatek gotuje się całe, wkładając je do wrzącej wody, pod przykryciem (wyjątek stanowią kapustne). Ugotowane warzywa nie mogą być za miękkie.

Kalafior i brokuły gotuje się ułożone różami do góry, ponieważ pączki miękną szybciej niż łodygi. Żeby zachowały barwę, po ugotowaniu przelewa się je zimną wodą.

Sałatki z warzyw, mięsa i ryby najlepiej przyrządzać na kilka godzin przed spożyciem, aby smaki i zapachy poszczególnych składników dobrze się połączyły.

Przyrządzając sos, pamiętajmy, że zamiast majonezu można użyć jogurtu naturalnego lub kefiru, które są łatwiej strawne i mniej kaloryczne.

Do doprawiania sałatek najlepsze są oleje: słonecznikowy, kukurydziany i sojowy.

Wszelkich przypraw powinno się używać z umiarem, by nie zdominowały aromatu i smaku.

Owoce, które po pokrojeniu szybko ciemnieją, np. jabłka i banany, należy natychmiast skropić cytryną i przykryć. Umytych i rozdrobnionych owoców nie należy trzymać w wodzie, gdyż tracą w niej wartość odżywczą.

Sałatę liściastą miesza się z innymi składnikami lub łączy z sosem na krótko przed podaniem, tak aby sałata nie zwiędła i nie straciła atrakcyjnego wyglądu.

Sałatka z kurczakiem
Składniki:
puszka kukurydzy, 3 strąki papryki (po jednym czerwonej, żółtej i zielonej), szklanka ryżu na sypko, pierś kurczaka, pół łyżeczki przyprawy curry, sok z cytryny, natka pietruszki.
Sos: pół szklanki jogurtu naturalnego, pomarańcza, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz
Technika wykonania:
Kukurydzę odsączyć na sitku, papryki oczyścić i pokroić w wąskie słupki. Kurczaka ugotowanego w małej ilości wody z przyprawą curry pokroić w kostkę, dodać do warzyw, polać sosem, dokładnie wymieszać i posypać posiekaną natką pietruszki. (100g – 75 kcal)

Autor: Helena FIEDOROWICZ – CHODNICKA

http://www.hotelarze.pl/kuchnia/salatkowa_uczta.html

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *