Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka domowa

Składniki:

  • 80 dag marchewki
  • 50 dag ziemniaków
  • 2 łyżki margaryny
  • 4 łyżki mąki
  • 20 dag startego sera gouda
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 szklanka śmietany
  • sól, biały pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 4 kiełbaski
  • 2 łyżki oleju
  • 15 dag wędzonego boczku


Sposób przyrządzenia:
Marchewki  oczyścić, umyć, pokroić w plastry. Gotować 15 20 min w małej ilości wrzącej, osolonej wody. Osączyć na sitku. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Obrać, pokroić w plastry. Mąkę zrumienić na margarynie. Dodać śmietanę wymieszaną z bulionem, gotować na wolnym ogniu 5 min. Dodać ser, przyprawić solą, pieprzem i gałką. Dodać natkę, wymieszać. Kiełbaski pokroić w plasterki. Boczek w słupki, podsmażyć na łyżce oleju. Formę natłuścić, ułożyć warstwy marchewki, kiełbasek, ziemniaków i marchewki. Ziemniaki oprószyć solą i pieprzem. Zalać sosem, rozłożyć kawałki boczku. Zapiekać przez ok. 30 min w temp.200-250°C.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *