Składniki:
- 80 dag marchewki
- 50 dag ziemniaków
- 2 łyżki margaryny
- 4 łyżki mąki
- 20 dag startego sera gouda
- 1 szklanka bulionu
- 1 szklanka śmietany
- sól, biały pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki posiekanej natki
- 4 kiełbaski
- 2 łyżki oleju
- 15 dag wędzonego boczku
Sposób przyrządzenia:
Marchewki oczyścić, umyć, pokroić w plastry. Gotować 15 20 min w małej ilości wrzącej, osolonej wody. Osączyć na sitku. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Obrać, pokroić w plastry. Mąkę zrumienić na margarynie. Dodać śmietanę wymieszaną z bulionem, gotować na wolnym ogniu 5 min. Dodać ser, przyprawić solą, pieprzem i gałką. Dodać natkę, wymieszać. Kiełbaski pokroić w plasterki. Boczek w słupki, podsmażyć na łyżce oleju. Formę natłuścić, ułożyć warstwy marchewki, kiełbasek, ziemniaków i marchewki. Ziemniaki oprószyć solą i pieprzem. Zalać sosem, rozłożyć kawałki boczku. Zapiekać przez ok. 30 min w temp.200-250°C.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus