Składniki:
- 30 dag makaronu rurki
- 1 mała główka białej kapusty
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka oleju
- 30 dag mielonej wołowiny
- 10 dag mielonej cielęciny
- puszka całych pomidorów bez skórki
- 1 łyżeczka majeranku
- szczypta cukru
- sól,
- pieprz
- 1/2 pęczka szczypiorku
Sposób przyrządzenia:
Makaron wrzucić na osolony wrzątek, gotować 10 min, odcedzić. Kapustę oczyścić, umyć, drobno poszatkować. Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę. Szczypiorek umyć, posiekać. Pomidory osączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać mięso, smażyć 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem, wyjąć. Na pozostałym na patelni tłuszczu przesmażyć kapustę, dodać pomidory, przyprawić solą, cukrem i majerankiem. Dusić 10 minut. Dodać makaron i mięso, wymieszać. Przełożyć do żaroodpornej formy. Posypać szczypiorkiem, zapiekać 20 minut w temp. 180°C.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus