Składniki:
- • comber 450 g
• uda 450 g
• smalec 40 g
• masło 30 g
• mąka 30 g
• śmietana 1 szklanka
• wywar z kości 1,5 szklanki
• sól
• pieprz
• woda 1/2 litra
• ocet 150 ml
• cebula 1 sztuka
• liść laurowy 4 sztuki
• pieprz 5 sztuk
• ziele angielskie 5 sztuk
• marchew 50 g
• seler 50 g
• pietruszka 50 g
Sposób przyrządzenia:
warzywa należy dokładnie oczyścić, a następnie opłukać. Pokroić je w
plasterki, wodę zagotować z octem, przyprawami oraz cebulką. Mięso
obłożyć plastrami warzyw, zalać wodą z octem i przyprawami oraz cebulką.
Wstawić do bardzo ciepłego miejsca na 48 godzin. Mięso należy wyjąć z
bejcy, odsączyć, przyprawić, posypać mąką, obsmażyć na rozgrzanym na
patelni tłuszczu, przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać wywarem i
sosem z mięsa. Z mąki i masła należy zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją
wywarem, połączyć z sosem z pieczeni, dodać do niej śmietanę i doprawić
wedle uznania do smaku.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos