Składniki: 600 g filetu z królika 1 cebula 1 ząbek czosnku 50 g wędzonego boczku 1 łyżka oleju sól pieprz 250 ml wytrawnego czerwonego wina 400 g makaronu 1 łyżka galaretki porzeczkowej 100 g kwaśnej śmietany Sposób wykonania: Boczek pokroić w kostkę i wytopić go na rozgrzanym oleju, wówczas włożyć mięso pokrojone w paski i…
Tag: przepis na dziczyznę
Dziczyzna
Jarząbki zapiekane w śmietanie
by Bronisława Lis • • 0 Comments
Składniki: 3-4 jarząbki 2 szkl. śmietany 2 ząbki czosnku sól pieprz Sposób wykonania: Dokładnie oczyszczone jarząbki natrzeć rozgniecionym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Przełożyć jarząbki do naczynia żaroodpornego, zalać śmietaną i szczelnie przykryć. Wstawić do rozgrzanego piekarnia i piec około 15-30 minut.
Dziczyzna
Zając w śmietanie Ilony
by albertos • • 0 Comments
Składniki: • comber 450 g • uda 450 g • smalec 40 g • masło 30 g • mąka 30 g • śmietana 1 szklanka • wywar z kości 1,5 szklanki • sól • pieprz • woda 1/2 litra • ocet 150 ml • cebula 1 sztuka • liść laurowy 4 sztuki • pieprz 5…
Dziczyzna
Łyska z wędzonym boczkiem
by Podkomorza • • 0 Comments
Składnik:
• 2 łyski
• 1 łyżka masła
• 200 g wędzonego boczku
• 1 łyżka tartego chrzanu
• 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
• 1 jajko
• 1 łyżka śmietany
• sól
• pieprz
• sok z cytryny
• szczypta cukru
• 2 szkl. mleka
Dziczyzna
Zając po syberyjsku z kociołka
by Tadeusz • • 0 Comments
Przepis ten i kilka innych, dostałem od repatrianta z Rosji który długie lata zarabiał na życie jako myśliwy na Syberii. Podaję tylko składniki, ich ilość zależy od Waszych upodobań. Do przygotowania tego dania niezbędny jest stalowy kociołek o grubych ściankach jeśli wieszamy go nad ogniskiem lub naczynie żeliwne, gliniane, ceramiczne jeśli gotujemy na żarze z ogniska. Dziwi Was pewnie duża ilość tłuszczu w potrawie, Syberia to trud i pot, a więc trzeba się kalorycznie odżywiać. W naszym klimacie oczywiście ilość tłuszczu można ograniczyć.
Składniki:
-
- 1 zając wraz z podrobami i krwią
- podgardle lub słonina wieprzowa
- ocet winny lub czerwone wino
- majeranek, gałka muszkatołowa
- czosnek
- sól, pieprz