Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepis na dziczyznę

Ogólne uwagi o zwierzynie

Świeża zwierzyna jest niesmaczna i twarda, musi zawsze jakiś czas wisieć, żeby skruszała; dla prędszego skruszenia dobrze włożyć na kilka godzin do zimnej wody. Przy kupnie zwierzyny należy zwrócić uwagę, czy nie jest zanadto postrzelona, i czy nie czuć w miejscu strzału, gdyż tam najwięcej ulega zepsuciu. Zbyt świeża jest niesmaczna i bez prawdziwego smaku…

Kwiczoły w galarecie

Składniki: • 10 kwiczołów • sól • 15 dag słoniny • 2 kostki bulionowe • 2 dag żelatyny • białko Sposób przyrządzenia: Kwiczoły oczyszczone bez wyjmowania wnętrzności (tylko żółć się odrzuca, bo karmią się jałowcem i dlatego właśnie są wielkim przysmakiem), pozostawiając nóżki wyciągnięte wzdłuż, obłożyć młodą słoniną cienko pokrajaną, owinąć bawełną i upiec pod…

Kwiczoły, bekasy, jemiołuszki i jarząbki

Składniki: • 4 kwiczoły • 5 dag słoniny • 5 dag masła • 1 dag tartej bułki • 2 cytryny Sposób przyrządzenia: Ptaki te nie patroszą się. Muszą koniecznie wisieć parę dni z piórami, potem je oskubać, zostawić nóżki, główkę i skrzydełka, osolić, obłożyć plasterkami słoniny, włożyć na drewniany rożenek, przywiązać do żelaznego rożna i…

Drobne ptaszki w cieście

Składniki: • 3 słonki (wróble, skowronki) • 17 dag mąki • 1/2 jaja • woda • sól • 5 dag słoniny Sposób przyrządzenia: Zrobić ciasto jak na makaron i rozwałkować najcieniej. Oprawione i osolone ptaszki, jako to słonki, wróble, skowronki itp. owinąć ciastem każdy z osobna i układać w garnku polewanym, przekładając plasterkami słoniny. Skoro…

Kuropatwy pieczone

Skład: 2 kuropatwy 10dkg słoniny 1 łyżeczka szałwi 1 łyżka tartej bułki sól 3/4 szklanki rosołu 1 łyżka drobno posiekanej naci pietruszki Sposób wykonania: Kuropatwy oczyścić i umyć. Piersi naszpikować pokrojona w słupki słoniną (5dkg) a wnętrze tuszek natrzeć szałwią z dodatkiem soli. Ułożyć w brytfannie na  plasterkach pozostałej słoniny. Wstawić do piekarnika, a gdy…