Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zając

Potrawka z zająca w sosie

Składniki: 400 g mięsa zająca 50 g boczku 1 cebula 1 seler naciowy 1 marchewka 1 pomidor 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz ½ łyżeczki suszonego  tymianku 100 ml wytrawnego białego wina 125 ml bulionu Sposób wykonania: Na rozgrzanej oliwie przesmażyć boczek po czym dodać zająca pokrojonego w kostkę. Gdy mięso się zazłoci dodać…

Zając po syberyjsku z kociołka

Przepis ten i kilka innych, dostałem od repatrianta z Rosji który długie lata zarabiał na życie jako myśliwy na Syberii. Podaję tylko składniki, ich ilość zależy od Waszych upodobań. Do przygotowania tego dania niezbędny jest stalowy kociołek o grubych ściankach jeśli wieszamy go nad ogniskiem lub naczynie żeliwne, gliniane, ceramiczne jeśli gotujemy na żarze z ogniska. Dziwi Was pewnie duża ilość tłuszczu w potrawie, Syberia to trud i pot, a więc trzeba się kalorycznie odżywiać. W naszym klimacie oczywiście ilość tłuszczu można ograniczyć.

Składniki:

    • 1 zając wraz z podrobami i krwią
    • podgardle lub słonina wieprzowa
    • ocet winny lub czerwone wino
    • majeranek, gałka muszkatołowa
    • czosnek
    • sól, pieprz

Pasztet z zająca

Składniki:

 

  • przodek zająca z podrobami
  • 25 dag tłustej wieprzowiny (najlepiej podgardle wieprzowe)
  • 5 dag słoniny
  • pietruszka
  • marchew
  • cebula
  • kilka sztuk suszonych grzybków
  • bułka
  • 4 jaja
  • 25 dag wątróbki cielęcej
  • kieliszek koniaku
  • wędzona słoninka do wyłożenia formy
  • sól

Produkty Kamis:

  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 1-2 liście laurowe
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz czosnkowy
  • imbir