Składniki:
- 1 zając wraz z podrobami
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oliwy
- 50 dkg makaronu
- parmezan
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Zająca podzielić na porcje, wytrybować kości, mięso pokroić na kostkę o boku około 2 cm. Marchew i cebulę oczyścić i wraz z łodygą selera pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozgrzać mocno oliwę ( 2 łyżki), kości i podroby zająca obsmażyć, dodać jarzyny, po 10 minutach dodać wino, koncentrat pomidorowy, zalać 4 szklankami wody, doprowadzić do wrzenia, gotować przez 1 godzinę bez przykrycia aż objętość płynu zmniejszy się do około 2 szklanek. Tak przygotowany, esencjonalny wywar odcedzić. Wątrobę zająca wraz z częścią wywaru umieścić w blenderze, zmiksować. W rondlu rozgrzać pozostała oliwę, obrumienić na niej mięso zająca, podlać wywarem i dusić około 1 godzinę, przyprawić solą i pieprzem, dodać jarzyny, zmiksowaną wątróbkę i podgrzać . Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać gorącą wodą i podawać polewając gulaszem i posypując tartym serem.