Składniki:
- karkówka z dzika 1 kg
- czerwone wino 1,5 szklanki
- woda 1 szklanka
- sól
- rozmaryn
- pieprz
- cebula 1 sztuka
- szałwia
- wędzony boczek 30 g
- olej 30 g
- mąka 30 g
- jałowiec 10 ziaren
- śmietana 3- 4 łyżki
Sposób przyrządzenia:
Wodę należy dobrze wymieszać z winem, doprawić solą i pieprzem,
następnie dodać rozgnieciony jałowiec, rozmaryn i cebulką obraną, a
następnie pokrojoną w kostkę. Mięso należy dokładnie umyć, a następnie
zalać marynatą na całą dobę. Mięso należy wyjąć z zaprawy i osuszyć.
Boczek należy pokroić w plastry i położyć w naczyniu żaroodpornym. na
boczku należy położyć mięso, a następnie polać je rozgrzanym tłuszczem.
Piec około 50 minut w nagrzanym piekarniku, powstały sos należy zagęścić
mąką, śmietaną i przyprawami. Piec do miękkości.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos