Składniki:
- 25 dag. cielęciny lub mięsa z kurczaka
- 10 dag. ryżu
- 40 dag. młodych ziemniaków
- pół pęczka włoszczyzny
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Mięso zalać 1 i 1/2 litra zimnej wody i gotować do miękkości. Włożyć obrane i opłukane warzywa. Gdy będą miękkie wywar przecedzić , odlać 1/2 litra i ugotować w nim kaszę. Połączyć z pozostałym wywarem, włożyć pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować ok. 20 minut. Dodać pokrojone warzywa i mięso i doprowadzić do wrzenia. Zestawić, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Rozlać na talerze i posypać posiekaną natką pietruszki.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad