Składniki:
- 2 kg. ziemniaków
- 1/2 kg. pomidorów
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka kminku
- sól, pieprz
- 3 łyżki oleju
- przegotowana, gorąca woda
Sposób przyrządzenia
Ziemniaki obrać i pokroić w słupki lub kostkę. Cebulę i czosnek również pokroić w kostkę. Do rondla wlać olej, wrzucić cebulę i czosnek i cały czas mieszając smażyć ,aż się zeszklą. Wsypać kminek i dorzucić ziemniaki. Zalać wrzącą wodą i posolić. Gotować 5 minut. Pomidory polać wrzątkiem, obrać ze skórki , wyjąć pestki , a miąższ pokroić na niewielkie kawałki i dodać do ziemniaków. Z papryki wydrążyć nasionka, usunąć biały miąższ, a resztę pokroić w kostkę lub w słupki. Dodać do gotującego się gulaszu. Gotować do miękkości ziemniaków. Papryka powinna pozostać jędrna. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad