Składniki:
- 750 g kiełbasek wieprzowych
- 1 cebula
- 120 ml oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 1 biała kapusta
- 250 g chudego boczku
- 750 ml bulionu z kury
Sposób wykonania:
- Kiełbaski nakłuć widelcem w wielu miejscach po czym oprószyć solą, pieprzem oraz skropić oliwą.
Dodać jeszcze posiekaną cebulę i odstawić na 1 godzinę.
W między czasie kapustę pokroić na 8-10 części, które blanszować we wrzątku ok. 2-3 minut.
Następnie ułożyć kapustę w naczyniu żaroodpornym a na niej ułożyć kiełbaski oraz boczek pokrojony w plastry.
Całość skropić bulionem i oprószyć pieprzem.
Wstawić pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 50 minut.Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Dominika