Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Frankfrutery na ryżu

Składniki:

  • 750 g frankfuterów
  • 200 g ryżu
  • 1 ½ l osolonego wrzątku
  • 4 szalotki
  • 60 g masła
  • 6 łyżek sosu paprykowego pieprzowego
  • 250 ml śmietany wymieszanej z 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 4-6 łyżek posiekanej natki pietruszki

Sposób wykonania:

  1. Ryż ugotować w wodzie na miękko.
    W między czasie posiekane szalotki zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas dodać pokrojone wzdłuż kiełbaski oraz sos paprykowy.
    Całość wymieszać i trzymać na ogniu ok. 3-4 minut po czym wlać śmietanę z sokiem z cytryny.
    Pozostawić na ogniu ale nie dopuszczają do zagotowania.
    Następnie ryż odcedzić, wymieszać z posiekaną pietruszką i rozłożyć na targarzach i rozłożyć na nim kiełbaski.

    Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Małgorzata D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *