Składniki:
- 750 g frankfuterów
- 200 g ryżu
- 1 ½ l osolonego wrzątku
- 4 szalotki
- 60 g masła
- 6 łyżek sosu paprykowego pieprzowego
- 250 ml śmietany wymieszanej z 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- 4-6 łyżek posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania:
- Ryż ugotować w wodzie na miękko.
W między czasie posiekane szalotki zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas dodać pokrojone wzdłuż kiełbaski oraz sos paprykowy.
Całość wymieszać i trzymać na ogniu ok. 3-4 minut po czym wlać śmietanę z sokiem z cytryny.
Pozostawić na ogniu ale nie dopuszczają do zagotowania.
Następnie ryż odcedzić, wymieszać z posiekaną pietruszką i rozłożyć na targarzach i rozłożyć na nim kiełbaski.Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Małgorzata D