Składniki:
- 1/2 kg wątroby wieprzowej
- 5 dkg słoniny
- 1 marchew
- 3 cebule
- 2 pomidory
- 10 dkg czarnych oliwek skórka z cytryny
- 400 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Umytą wątróbkę pokroić w grubą kostkę. Ułożyć w misce, zalać winem, posypać zieloną pietruszką i pieprzem, dodać oliwę. Pozostawić w lodówce na kilka godzin. Słoninę pokroić, wrzucić do rondla, włożyć wątróbkę, przekładając pokrojoną w plasterki marchewką i cebulą, dodać pokrojone pomidory i oliwki. Zalać winem, w którym marynowała się wątróbka, dodać startą skórkę cytrynową. Podprawić solą i pieprzem. Dusić na wolnym ogniu ok. 30 min.