Składniki:
- 1,2 kg wołowiny,
- 20 dag wędzonej słoniny,
- 12 dag cebuli,
- 400 ml bulionu
- 3 ząbki czosnku,
- 10 dag zielonej papryki,
- 1 średni pomidor,
- 30 dag świeżych grzybów,
- 10 dag smalcu,
- 5 dag mąki
- papryka mielona, pieprz, sól, kminek i liść laurowy.
Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić w wąskie paski. Pokrojoną w paski wędzoną słoninę stopić. Dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz roztarty czosnek. Oprószyć papryką i po dokładnym wymieszaniu włożyć pokrojone mięso. Doprawić solą i dusić pod przykryciem. Do pólmiękkiego mięsa dodać pokrojone grzyby, krążki papryki oraz obrany ze skórki i pokrojony w kostkę pomidor. Oprószyć pieprzem papryką w proszku, kminkiem. Dusić we własnym sosie pod przykryciem do miękkości mięsa. Miękki mięso oprószyć mąką, podlać bulionem. Dusić jeszcze ok. 5 min.
Podawać z ziemniakami z wody.
2 comments for “Wołowina duszona z grzybami.”