Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mięso strusia

Wyszperane w internecie.

Mięso strusi i emu jest czerwonym mięsem, które można jeść z przyjemnością i bez wyrzutów sumienia – jest nie tylko smaczne i delikatne, ale nie powoduje tak zgubnych dla organizmu skutków, jak inne czerwone mięsa. Zawiera bowiem bardzo mało tłuszczu i cholesterolu, a większość tłuszczów, jakie się w nim znajdują to nienasycone kwasy tłuszczowe, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nazywane jest „odżywczą kopalnia złota”.

Co zawiera?
Białka są podstawowym budulcem naszego ciała. Złożone są z jednostek aminokwasowych. Ludzki organizm potrzebuje 22 aminokwasów, natomiast sam potrafi syntetyzować tylko 13. Pozostałe 9 aminokwasów musimy dostarczać mu wraz z pożywieniem. Niestety, najbogatsze źródła tych bezcennych związków zazwyczaj zawierają dość dużo tłuszczu zwiększając ryzyko chorób serca i podniesienia poziomu cholesterolu. Świetnym rozwiązaniem jest mięso strusia, które zawiera bardzo niewiele tłuszczu, a dużą jego część stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe, niezbędne dla zdrowia.
Mięso strusia zawiera sporo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które nie są syntetyzowane przez organizm i trzeba je dostarczać z pokarmem. Dodatkowo wśród kwasów tłuszczowych tego mięsa stosunkowo dużą część stanowi kwas arachidonowy. Jest to związek szczególnie potrzebny ciężarnym i karmiącym kobietom oraz osobom starszym.
Strusie mięso charakteryzuje się idealnym stosunkiem ilości kwasów tłuszczowych nasyconych do jedno- i wielonienasyconych. Jest doskonałym źródłem białka i żelaza.
Mięso ze strusia jest szczególnie cenione przez ludzi, którym zależy na zdrowym odżywianiu się, schudnięciu i utrzymaniu ładnej sylwetki. Jest popularne wśród sportowców, bo pomaga w kształtowaniu mięśni (jest bardzo chude i zawiera dużo białka).
Zdrowie
Każdy, kto kiedykolwiek był na diecie wie, jak trudno jest zmienić nawyki, jak bardzo można tęsknić za tym, co jada się na codzień. Wszyscy żałujemy, że to, co zdrowe jest niesmaczne… Na szczęście nie wszystko!
Istnieje czerwone mięso, które można jeść z czystym sumieniem…
Delikatne i smaczne mięso strusia jest idealną alternatywą dla miłośników czerwonego mięsa – jest bardzo chude, niskokaloryczne i zawiera bardzo mało cholesterolu, a przy tym kolorem, smakiem i konsystencją nie ustępuje wołowinie.
Dobroczynne działanie strusiego mięsa potwierdzono, przeprowadzając badania na grupie 18 ochotników, którzy przez 28 dni poddawali się specjalnej diecie. Każdy ochotnik (były wśród nich zarówno kobiety jak i mężczyźni) w ciągu tygodnia spożywał między innymi dziesięć posiłków zawierających mięso strusia. Po 28 dniach takiej diety uczestnicy nie tylko stracili na wadze, ale też znacznie obniżył się u nich poziom cholesterolu (był to spadek 12 – 18 procentowy!).
Ze względu na jego właściwości poleca się je nawet dzieciom i kobietom w ciąży. Polecane jest osobom cierpiącym na nadciśnienie, bo zawiera niewiele sodu. Po ostatnich doniesieniach na temat chorób bydła (w tym BSE i pryszczycy) bardzo wzrosła jego popularność. Od kilku lat niektóre kuchnie serwują mięso strusia zamiast wołowiny (np. na pokładach samolotów linii British Airways).
Smak.
Mięso strusia nie smakuje jak drób, jest raczej podobne do wołowiny, a dodatkowo ma aromat charakterystyczny dla dziczyzny. Jest czerwone, ma intensywniejszy od wołowiny kolor. Jest kruche, smaczne, nie traci wagi podczas gotowania i łatwo je przyrządzić.
Pod względem delikatności, kruchości, smakowitości i zapachu nie ustępuje ono najcenniejszym elementom tuszy wołowej (np. polędwicy). Jest mięsem uniwersalnym. Jego konsystencja pozwala na przygotowanie różnorodnych fantazyjnych dań. Jest świetnym surowcem do marynowania lub gotowania z warzywami lub innymi dodatkami. Łatwo absorbuje aromaty dodatków, co pozwala na stworzenie różnych wyjątkowych potraw.
Włosi już docenili smak i właściwości tego mięsa. Ten znany z delikatnego podniebienia naród rozsmakował się w strusim mięsie tak bardzo, że włoscy hodowcy są w stanie pokryć jedynie 1% zapotrzebowania na nie.
Smakosze mają do wyboru różne produkty: od polędwicy przez steki aż do mielonego mięsa.
Najpopularniejsze z nich to:
filet ze strusia
stek ze strusia
medaliony ze strusia
mielone mięso
wątróbka
noga
podroby
całe ptaki
Sposób przyrządzania
Mięśnie strusia są delikatne (miękkie) lub średnio delikatne. Te pierwsze nadają się do grillowania, pieczenia na ruszcie, smażenia, natomiast twardsze kawałki mogą być duszone lub gotowane. Wszystkie części mięsa moga być pieczone, nadają się do curry i kebabów.
Niektóre części mięsa strusia szczególnie dobrze nadają się do pewnych procesów:
steki – do grilla, smażenia lub barbecue,
filet – do grilla, smażenia lub barbecue,
małe kawałki mięsa – do zapiekanek lub wywarów,
medaliony – do smażenia lub do grilla.
Mięso z nogi nadaje się do mielenia, lub przetwarzania w inny sposób.
Nie ma mięsa z piersi – strusie są nielotami i nie mają typowej dla ptaków budowy mostka, przez co posiadają inny układ mięśni.
Z powodu niskiej zawartości tłuszczu mięso strusia gotuje się dość szybko. Steki i całe mięśnie powinny być krótko gotowane w temperaturze 140 – 160oC. Lepiej nie gotować mięsa za długo, żeby go nie wysuszyć. Powinno być lekko surowe.
Strusia najlepiej piec w 250oC. Jego mięso szczególnie świetnie nadaje się do grilla, ale jest bardzo uniwersalne: jest w stanie zastapić każde czerwone mięso przy jakimkolwiek sposobie przyrządzania. Dobrze smakują z dodatkiem wina, świeżych ziół, czosnku.

http://www.gastronomie.pl/produkty/strus/main.phtml?N=2

1 comment for “Mięso strusia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *