Składniki: 1,5 kg befsztyków ze strusia Marynata: 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka musztardy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 rozgnieciony ząbek czosnku 2 łyżki brązowego cukru Sposób przyrządzenia: Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Zalać nią befsztyki, odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce kilkakrotnie obracając. Obsączyć…
Tag: struś
Inne mięsa
Płonące plastry – mięso strusia.
by marek • • 0 Comments
Składniki dla 4 osób: 4 filety z mięsa strusiego po około 120 gram każdy 100 gram masła gałka muszkatołowa 10 gram szynki ze strusia kostka rosołowa sól pieprz białe wytrawne wino kieliszek brandy Sposób przyrządzenia: Przygotować sos rozpuszczając 80 gram masła w garnku, wyłożyć szynkę ze strusia pociętą we wstążeczki lub w kostkę, wlać 100…
Inne mięsa
Mięso strusia
by marek • • 1 Comment
Wyszperane w internecie.
Mięso strusi i emu jest czerwonym mięsem, które można jeść z przyjemnością i bez wyrzutów sumienia – jest nie tylko smaczne i delikatne, ale nie powoduje tak zgubnych dla organizmu skutków, jak inne czerwone mięsa. Zawiera bowiem bardzo mało tłuszczu i cholesterolu, a większość tłuszczów, jakie się w nim znajdują to nienasycone kwasy tłuszczowe, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nazywane jest „odżywczą kopalnia złota”.