Składniki:
- 1,5 kg udek z kurczaka
- 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
- 6 łyżek oliwy
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 obrana i pokrojona cebula
- 4 obrane, pokrojone w paski czerwone papryki
- 3 duże, pokrojone w kostkę pomidory
- 2 łyżka posiekanej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
- mąka razowa do panierowania
- ostry sos tabasco, sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
W rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać czosnek, chwilę smażyć mieszając, dodać cebulę i paprykę, smażyć ciągle mieszając kolejne 3 minuty. Dodać bazylię i pomidory, przyprawić solą pieprzem i sosem tabasco. Mieszając dusić przez 30 minut. Na patelni rozgrzać resztę oliwy. Przyprawione wcześniej udka obtoczyć w mące i smażyć partiami aż pięknie się obrumienią. Do gotującego się sosu dodać wino i obsmażone udka, dusić powoli przez 30 minut.