Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka kurczaka w czerwonym sosie

Składniki:

  • 1,5 kg udek z kurczaka
  • 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 obrana i pokrojona cebula
  • 4 obrane, pokrojone w paski czerwone papryki
  • 3 duże, pokrojone w kostkę pomidory
  • 2 łyżka posiekanej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
  • mąka razowa do panierowania
  • ostry sos tabasco, sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
W rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać czosnek, chwilę smażyć mieszając, dodać cebulę i paprykę, smażyć ciągle mieszając kolejne 3 minuty. Dodać bazylię i pomidory, przyprawić solą pieprzem i sosem tabasco. Mieszając dusić przez 30 minut. Na patelni rozgrzać resztę oliwy. Przyprawione wcześniej udka obtoczyć w mące i smażyć partiami aż pięknie się obrumienią. Do gotującego się sosu dodać wino i obsmażone udka, dusić powoli przez 30 minut.  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *