Składniki:
- 2 kg skrzydełek kurczaka
- mąka
- sól
Sos:
- 4 łyżki octu
- 1 łyżka płatków papryki
- 1 łyżka grubo zmielonego pieprzu
- ½ łyżki pieprzu kajeńskiego
- 10 dkg brązowego cukru
- sok z 1 cytryny
- 1/3 szklanki miodu
- 1 szklanka keczupu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
Umyte skrzydełka zalać wrzątkiem i gotować 10 mionu, odcedzić, osuszyć. Chłodne p[przyprawić solą i obtoczyć w mące. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C i piec skrzydełka przez 15 minut. W międzyczasie przygotować sos. Wszystkie składniki sosu wymieszać i zmiksować. Opieczone, gorące skrzydełka zanurzyć w sosie i odstawić aby obciekły i obeschły.